KALITSAL METABOLİK HASTALIĞI OLAN BİREYLER VE AİLELERİNE !!
Sevgili Hastalarımız ve Değerli Ebeveynleri,
Bildiğiniz gibi toplumu tehdit eden bir Coronavirus(COVİD19) salgını ile karşı karşıyayız. Toplum olarak kendimizi ve çevremizi bulaştan korumak ve bu açıdan önlem almak çok önemli. Ancak özellikle sizler yani kalıtsal metabolik hastalığı olan bireyler ve onların aileleri olarak daha yüksek riskli gruba giriyorsunuz.
Çünkü:
Enfeksiyonlar kalıtsal metabolik hastalıkların seyrinde ani bozulma yaratabilir ve hastalığın kontrolünün bozulmasına ve acil ve hayatı tehdit eden bulguların gelişmesine yol açabilir.
Mevcut hastalığın kendisi veya ortaya çıkardığı bir takım maddeler hastalığa yakalanmayı ve zor atlatmayı kolaylaştırabilir ve hayatı tehdit eden istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Özellikle uzak mesafelerden muayene ve kan kontrollerine gelmek zorunda kalan hastalar da toplu taşıma araçları ile ve uzun süre havalandırmanın yeterli olmadığı koşullarda seyahat ettiklerinden hastalığa yakalanma açısından artmış risk oluşturabilir.
Bu nedenle uymanız gereken önlemler aşağıda sıralandırılmıştır:
1. Hastalığa yakalanmamak için genel önlemler alınız.
a. Evde daha uzun süreli kalmanız gerekebilir bu nedenle doktorunuzla görüşerek gerekli olan ilaç/malzeme/besin desteği konusunda bilgi alınız
b. Gereken ürün/ilaç/tıbbi malzemeleri temin ediniz veya internet ve telefonla sipariş veriniz
c. Evde ateş düşürücü, el antiseptiği, ıslak mendil gibi ilaç ve malzeme bulundurunuz
d. Yeterli miktarda mama, özel ürün, ilaç stokunuzolduğundan emin olunuz.
2. El temizliği ve hijyen kurallarına uyunuz.
a. Hasta olan kişilerle temas etmeyiniz, bu kişileri ziyarete gitmeyiniz ve eve ziyarete kabul etmeyiniz.
b. Ellerinizi sık sık sabunla yıkayınız
c. El yıkama süresi en az 20 saniye olmalıdır (iyi ki doğdun, mutlu yıllar sana şarkısı söyleyecek veya istiklal marşının bir kıtasını okuyacak kadar)
d. Öksürme, hapşırma, burun kaşıma veya silme, tuvaletten çıkma ya da toplu yerlerde bulunma sonrası mutlaka elleriniz yıkayınız
e. Sabun ve su bulamıyorsanız mutlaka ellerinizi el antiseptiği, en az %70 alkol içeren kolonya veya alkollü mendil ile siliniz.
f. Mümkün olduğu kadar toplu taşıma araçları, kapı kolları, merdiven tırabzanları, asansör ve elektrik düğmeleri gibi çok kişinin dokunduğu yüzeylere temas etmeyiniz. Dokunmanız gerekirse bir mendil kullanınız veya ellerinizi yıkayınız
g. Ellerinizle gözünüze, yüzünüze veya burnunuza dokunmamaya çalışınız
h. Evinizde sık temizlik yapıp özellikle yüzeyleri (masa üstleri, elektrik düğmeleri, kapı kolları, tuvaletler, lavabolar, telefonlar ve cep telefonları, uzaktan kumanda aletleri gibi) düzenli olarak temizleyiniz
i. Havalandırılmamış, uzun süre kapalı kalmış veya kalabalık yerlerden uzak durunuz (sinema, tiyatro, kalabalık pazar yerleri veya alışveriş merkezleri gibi- buralarda hasta insanlar olabilir)
j. Eğer zorunlu değilse seyahatlerinizi erteleyerek uçak dahil toplu taşıma araçlarını kullanmayınız. Seyahat etmeniz gerekli ise yolculuk süresince mutlaka maske takınız 3. Acil müdahaleleri öğreniniz:
a. Evde kan şekeri bakmak ve idrar keton ölçümü gibiyöntemleri öğreniniz
b. Acil durum içeceği konusunda doktorunuzdan veya diyetisyeninizden bilgi alınız
c. Acil durumda diyetinizi nasıl düzenleyeceğinizi ve kullanacağınız ürünlerin miktarlarını nasıl ayarlayacağınızı öğreniniz
d. Evde ateş düşürücü, kusma önleyici gibi ilaçları bulundurmanız gerekebilir doktorunuzdan bilgi alınız
Sonuçta:
Mümkün olduğu kadar evde kalınız
Doktorunuzdan hastalığınızın acil durumlarda yönetimi konusunda daha detaylı bilgi alınız
Kendinizi hasta hissediyorsanız yakınlarınızla veya doktorunuz veya sağlık personelinizle telefonla veya internet üzerinden haberleşiniz.
Hasta iken kalabalık bir sağlık kurumuna giderseniz orada bulunan diğer hastaları veya size bakacak sağlık personelini de hasta edebileceğinizi unutmayınız.
Sizde veya çocuğunuzda:
Ateş
Solunum sıkıntısı, nefes darlığı veya öksürük
Göğüste kalıcı veya baskı verici ağrı
Bilinç değişikliği, nöbet geçirme, huzursuzluk
Tekrarlayan kusma, ishal
Dudak ve yüzde morarma gibi yakınmalar olursa
lütfen doktorunuzu veya 112’yi arayınız ve tıbbi yardım isteyiniz
Eğer hastaneye yatırılacak kadar hasta değilsenizevde istirahat ediniz, bol sıvı tüketiniz, planlanmış tedavilerinize düzenli devam ediniz. Başka kişilere hastalığı bulaştırmamak için gerekli kurallara azami dikkat ediniz. Maske takınız, yaşlı akrabalarınızdan, gebe veya kronik hastalığı olanlardan uzak durunuz.